Geboortedoula

Als jouw doula is het mijn rol om je te helpen, voor te bereiden en te begeleiden tijdens deze speciale fase van je leven. Samen creeëren we een gebalanceerde, positieve, goed geïnformeerde en bewuste geboorte. Wat voor geboorte het ook zal zijn; het is mijn missie om je te helpen en te ondersteunen op welke manier je dat ook nodig hebt. Jij staat centraal voor mij.

Ik geloof dat het belangrijk is dat vrouwen elkaar bijstaan tijdens de bekrachtigde periode van bevalling en geboorte en dat dit voortkomt uit pure intuïtie.

We zullen samen de volgende dingen behandelen:

 • Informeren over informed consent in de reguliere zorg
 • Helpen om je innerlijke stem te vinden (wat wil je/wat vind je belangrijk zonder de mening en verwachting van de mensen om je heen)
 • Schrijven van je geboorte plan
 • Je helpen te ontspannen door middel van massage, oefeningen en drukpunten
 • Door middel van Spinning Babies® werken we naar balans in het lichaam voor de optimale ligging van het kindje
 • We bespreken je eventuele angsten en proberen hier samen doorheen te werken
 • Voorbereiding op de postpartumtijd

 

Tijdens het indrukwekkende proces, niet alleen van de geboorte van jullie kindje maar ook van een familie, zal jouw partner ook een continue en ondersteunende begeleiding ontvangen om jou zo goed mogelijk bij te kunnen staan en om volledig betrokken te zijn tijdens deze periode.

Procedure

We zullen elkaar eerst ontmoeten tijdens een vrijblijvend kennismakingsgesprek. We kijken of het klikt en bespreken wat jouw/jullie wensen zijn en wat jij van me verwacht en wenst als doula. Zo vertel ik jou wat je van mij kan verwachten en wat ik voor je/jullie kan betekenen.

Tijdens je zwangerschap zullen we elkaar voorafgaand aan de geboorte, vier keer (of meer) ontmoeten. Deze afspraken duren meestal 1,5 tot 2 uur. We bespreken de dingen die je belangrijk vindt of juist niet, eventuele angsten, ervaringen etc. omtrent de geboorte. Wat voor mij centraal staat is waar jij je goed bij voelt. Ook zullen we aandacht besteden aan de dingen waar je je zorgen over maakt, kwalen en de mogelijke oplossingen door het beoefenen van ontspanning (massage), acupressuur (ook voor de partner om te leren) en andere technieken. Ik bied ook de optie om gebruik te maken van aromatherapie.

Wanneer de bevalling van start is gegaan, licht je me in en zullen we bespreken wanneer ik naar je toe kom.

Dan zal ik je vanaf het begin tot het einde van de geboorte van je kindje ondersteunen. Ik ga pas weg als ik met een gerust hart de deur uit kan lopen. Er is een mogelijkheid om je placenta bij mij te laten capsuleren (zie Placenta voor verdere uitleg). Wanneer je dit wenst, zullen wij elkaar binnen twee dagen na de geboorte weer zien als het geprepareerd is.

Er zal een postpartum ontmoeting plaatsvinden in de eerste weken na de geboorte. Als je een beetje gesettled bent, plannen we een afspraak in en zal ik komen om te bespreken hoe je je voelt en hoe je transitie in het moederschap verloopt. Ik zal je met een geïndividualiseerde postpartum kit verwennen en we praten over je geboorte ervaring. Aan de hand van of je je placenta bij mij laat capsuleren, kan dit gesprek gespreid worden over 2 keer.

Waarom zouden we een Doula overwegen bij de bevalling?

Doula’s zijn er al sinds een lange tijd. Het woord Doula stamt af uit het Oudgrieks en betekent in die taal ‘dienende vrouw’. De vrouwen die dit vak beoefenden waren meestal ervaren vrouwen die hun tijd en energie wijden om zwangere vrouwen te leren over de wijsheid van hun lichaam voor en tijdens de bevalling. Doula’s zijn getraind om naar de wensen van de zwangere vrouw te luisteren, dit maakt dat elke begeleiding van een moeder uniek is.

Ik geloof dat het belangrijk is dat vrouwen elkaar bijstaan tijdens de bekrachtigde periode van bevalling en geboorte en dat dit voortkomt uit een vrouwelijke intuïtie. Al helemaal nu de geboorte steeds meer bekend staat als een medische ingreep die voornamelijk in het ziekenhuis plaatsvindt. Er is een grote behoefte om terug te gaan naar onze ‘roots’ en naar onze wijsheid en intuïtie te luisteren. Vrouwen verdienen ondersteuning bij hun bevalling van een doula die neutraal is, zacht is en los staat van zorgverlening of directe familieleden. We werken voor jou, niet voor iemand anders; onze diensten werken perfect samen met de medische professionals doordat zij zich totaal kunnen focussen op het welzijn van moeder en kind.

Onze ondersteuning is emotioneel, spiritueel en educatief. Zo creëert dit een mooie balans van het zorgteam rondom de bevalling. Op deze manier kunnen we de moderne zorg verbeteren en vrouwen helpen om hun bevalling zo speciaal mogelijk te maken.

Partner

Hedendaags spelen doula’s ook een belangrijke rol voor de vaders/geboorte partners. Zij leren om de aanstaande moeder zo goed mogelijk emotioneel te ondersteunen. We focussen deels op de de geboortepartner van de vrouw, we bespreken bijvoorbeeld het leren omgaan met de pijn tijdens de weeën, beoefenen posities en behandelen drukpunten (acupressuur). Het is in deze tijd meer dan normaal dat de geboortepartner in spe aanwezig is tijdens de bevalling, dus het is essentieel voor de doula om hun bijzijn te motiveren en te onderwijzen. In andere woorden: een barende vrouw is niet de enige die profijt heeft van een doula. De diensten van een doula rijken uit naar de geboortepartner, die zo de geboorte ervaring nog beter kan ondersteunen.

Voordelen van de aanwezigheid van een Doula

(klik hier voor wetenschappelijk onderzoek)

 • Minder kans op een keizersnede
 • Gemiddeld kortere bevallingsduur
 • Minder kans op bijstimulatie (oxytocine)
 • Minder behoefte aan pijnstilling (wat leidt tot minder medische interventies)
 • Minder kans op ingrepen als een kunstverlossing (vacuüm of tang)
 • Meer kans op een spontane vaginale geboorte
 • Een grotere mate van tevredenheid over hun bevallingservaring (minder geboortetrauma’s)
 • Minder postpartum depressies
 • Betere start borstvoeding