Integral Pelvic Therapy®

Integral Pelvic Therapy® is een vorm van lichaamswerk voor vrouwen met als doel om balans terug te brengen in het bekkengebied. Veel vrouwen ervaren problemen met hun bekkengebied, varierend van weinig tot geen contact met hun eigen sexualiteit, pijn ervaren tijdens het vrijen of verzakkingen van de baarmoeder of blaas. IPT ® is een bekken massage waar de vrouw externe maar ook (eventueel) interne yoni massages kan ontvangen om de balans in haar gehele bekken terug te brengen.

 

Vaak zijn we niet bewust van ons bekkengebied. De meeste van ons hebben niet van huis uit mee gekregen hoe heilig onze baarmoeder en vagina eigenlijk zijn. En hoe bijzonder het is om een vrouw te zijn en onze cyclus te mogen omarmen. Misschien kom je nu tot het bekkengebied doordat je pijn ervaart tijdens het vrijen, je hevige menstruatiepijn hebt of misschien wel geen gevoel hebt tijdens het vrijen. Dit kan bijvoorbeeld komen door een traumatische geboorte of sexuele traumatische ervaring. Hier kan IPT je helpen om je meer bewust te worden van dit gebied, zodat emoties naar boven mogen komen, het bekken in balans te brengen en om zo dichter bij jezelf te komen.

Deze vorm van massage is voor alle vrouwen, ook vrouwen die sommige delen van hun bekken operatief hebben moeten laten verwijderen, omdat de energetische inprint van het lichaam altijd zal blijven op de plekken waar deze gezeten heeft. Het is juist prachtig waardevol om (weer) in contact te komen met je (nieuwe) bekkengebied.

Wanneer we dieper met ons bekken in verbinding komen, zullen we ons ook dieper met onszelf verbonden voelen. Dit is ons centrum van energie en creatie. Als deze in balans is, voelen we ons vitaler, sensueler en zitten we beter en lekkerder in ons vel. Hier ligt onze innerlijke wijsheid maar ook onze kwetsbaarheid. Door naar onszelf te kijken en alles wat er naar boven komt te doorvoelen, geven we niet alleen onszelf maar ook onze volgende generaties, een nieuwe imprint.

 

IPT ® kan helpen bij

 • Menstruatiepijn
 • Pijn tijdens het vrijen
 • Geen sexdrive
 • Sexueeltrauma
 • Bekkenpijn
 • Onverklaarbare lage rugpijn/pijn aan stuitje
 • Vulvodynia
 • Baarmoeder of blaasverzakking (urineverlies)
 • Geboortetrauma
 • Chronische ontstekingen in het bekkengebied
 • Vruchtbaarheids problemen
 • Pijnlijke of gevoelloze huid/litteken na geboorte
  of keizernsnede
 • Als er geen gevoel of contact met baarmoeder is

Wat vrouwen zeggen over IPT ®

Vrouwen geven aan dat ze meer zachtheid en ruimte ervaren in hun bekkengebied na een sessie. Ook ervaren ze minder symptomen dan voorheen. Het is een groots proces welke tijd nodig heeft om te integreren. Vrouwen voelen zich meer in contact met hun lichaam (met name het buiken-en bekkengebied) en zijn beter in het uiten van hun eigen grenzen. Dit kent vele lagen, zoals het helen van innerlijke kindstukken of hoe er met het lichaam om wordt gegaan. Veel vrouwen ervaren ook meer genot in hun sexualiteit en sommigen ervaren zelfs andere vormen van orgasmes.

Integral Pelvic Therapy werkt op verschillende lagen:

 • De Mentale laag: Omdat er een intake formulier en het intake gesprek plaatsvinden, krijgt de cliente de tijd om zich goed te laten   informeren en een duidelijke ‘ja’ te voelen of ze de sessie wil ontvangen. Samen kijken we naar de stukjes disbalans in haar leven en hoe ze hier het beste in gecoached kan worden.
 • De Fysieke Laag: Door zachte externe en interne aanrakingen, bindweefsel release en het doorvoelen van trigger punten, komt het bekken meer in balans. Als resultaat komt gevoeligheid terug waar er eerst geen gevoel was, en bij oversensitiviteit komt er meer rust en kalmte.
 • De Emotionele Laag: Het is vaak zo dat er emoties in het lichaam opgeslagen liggen. Met name in het kwetsbare en belangrijke bekkengebied. Door de juiste begeleiding en het doorvoelen van die emoties kunnen deze verwerkt en/of losgelaten worden.
 • De Spirituele Laag: Soms ‘dragen’ we iets in ons lichaam vanuit onze bloedlijn die we tijdens een IPT sessie tegenkomen. Door de juiste begeleiding kan deze een plek gegeven worden en zal de energie weer kunnen doorstromen.
 • De Energetische Laag: Energie kan daadwerkelijk in het lichaam doorstoomd en gevoeld worden. Na een sessie en het oplossen van blokkades kan deze energie intensiviseren.

Hoe ziet een sessie er uit

Voordat er een een sessie plaatsvindt, zal er eerst een intake gesprek van ongeveer 1 uur plaatsvinden. Tijdens dit intake gesprek zullen we de (medische) achtergrond bespreken en de reden waarom diegene graag een sessie zou willen ontvangen. De intake en de sessie vinden plaats op een ander moment zodat er er goed geinformeerd en ingevoeld kan worden. Als er van beide kanten het gevoel is dat IPT gunstig en van waarde zal zijn voor de cliente, dan wordt er een afspraak ingepland voor de sessie.

De sessie duurt ongeveer 2,5 uur en is het belangrijk dat de cliente ‘aanwezig’ is in haar lichaam. Wat voor op staat is dat de cliente niet uit haar lichaam weg gaat maar bij elke aanraking aanwezig is en zo kan blijven voelen en haar eigen grenzen kan stellen. Elke handeling en aanraking gebeurt met volledig consent; je wordt bij ieder stapje van de sessie geïnformeerd wat er als volgende stap gaat gebeuren en uitgenodigd om in te voelen met je hoofd, hart en buik, of je dat wilt. Alleen dit aspect is al zo helend, omdat we eigenlijk in deze hedendaagse wereld vaak ons lichaam ‘uit handen geven’ en zo eigenlijk over onze grensen heen gaan. Soms voelen we vaak niet eens waar deze daadwerkelijk liggen.

Als IPT ® practitioner gebruik ik een specifieke techniek om bindweefsel los en soepel te maken waardoor deze verzacht. Dit noem je ‘fasciae release’. Omdat emotionele pijnlichamen in spanning in het lichaam kunnen zitten, kunnen na het los maken van deze blokkades/spanningen ook bepaalde emoties naar boven komen. Door middel van ademen, het ‘aanwezig’ blijven en de ruimte die er is om deze emoties te mogen doorvoelen, kunnen de verschillende lagen in jouw lichaam verzachten en ontspannen zodat er meer doorstroming kan plaatsvinden.