Wat is een placenta?

De placenta is het fantastische orgaan dat de baby ondersteunt, voedt en in leven houdt als hij of zij nog in de buik zit. Ondanks dat deze levensboom zo’n belangrijke rol speelt in de zwangerschap, wordt de placenta na geboorte, vaak gezien als medisch afval.

 

 

Bijna alle vrouwelijke zoogdieren consumeren de placenta instinctief na de geboorte van de baby. In vele culturen vereren ze de placenta zelfs. Ze noemen het de rugzak van de baby, de eerste kleren van het kind of zelfs de zielenbewaker. In sommige culturen blijft de placenta aan de baby verbonden totdat deze natuurlijk los laat, in andere culturen begraven ze de placenta ceremonieel zodat het kind altijd verbonden zal blijven met het land en de gemeenschap. En weer anderen gebruiken de placenta om ondersteunende medicijnen van te maken voor de postpartum tijd van de moeder. Hier onder kan je lezen wat de verschillende manier zijn.

Wat zijn de voordelen van placenta remedies?

De meeste nutriënten die in de placenta gevonden worden zijn:

 • IJzer – essentieel om zuurstof op te nemen in de cellen
 • Vitamine B6 – om antistoffen te maken
 • Vitamine E – om beschadigde huidcellen te Helen
 • Oxytocine – horomoon dat essentieel is voor borstvoeding en de productie van melk
 • Corticotropine – verantwoordelijk voor het verminderen van stress
 • Cytokins – cellen in bindweefsel dat vezels, zoals collageen produceert en dus de cellen helpt om te helen

Dat resulteert in de volgende voordelen:

 • Minder postpartum depressie en angsten
 • Stimuleert de melkproductie
 • Hormonen zijn weer sneller in balans
 • Meer energie en sneller herstel
 • Minder pijn na de geboorte
 • Helpt om de baarmoeder te herstellen
 • Minder nabloedingen

Hoe wordt het gedaan?

Er zijn twee manieren om de placenta te prepareren. Ik bied 2 manieren aan, omdat er geen ‘juiste’ manier is. Ieder individueel spreekt zich weer tot iets anders aan.

Veel mensen in de westerse wereld vinden het nuttigen van de placenta een taboe; Voor de moderne moeder biedt het capsuleren van de placenta een krachtig en makkelijk alternatief voor het rauw consumeren van de placenta. Het is fijner voor de maag en toch blijven alle voordelen bewaard. Je kan eventueel ook pillen in de vriezer bewaren voor later gebruik.

Traditionale Chinese Medicine Methode

In deze methode wordt de placenta nadat deze voorzichtig is gespoeld met water, gestoomd. Voordat er ook maar iets gebeurt met de placenta, wordt deze goed koud gehouden tijdens transportatie om verspilling te voorkomen. Traditioneel wordt de placenta gestoomd met verse gember, chilipeper en citroenen. Er wordt beweerd dat er veel ruimte in het lichaam achterblijft na een geboorte en er zo veel het “yin” of kou aanwezig is. Het stomen van de placenta brengt dan warmte, “yang”. Zo wordt het lichaam voorzien van balans en heling.

Nadat de placenta is gestoomd wordt samen met de navelstreng voor zo’n 12 uur gedehydrateerd. De navelstreng kan je op deze manier bewaren.

Wanneer de dehydratatie voltooid is, wordt de gedroogde placenta in een vijzel geplaatst en wordt deze tot een fijn poeder vermalen. Ik doe dit met de hand omdat ik geloof dat de elektrische molens een te hoge spanning en een metaal energie aan de placenta toevoegen wat resulteert in verloren voedingsstoffen. Van dit poeder worden capsules gemaakt en dan worden deze binnen 48 uur na de geboorte bij je bezorgd.

De Rauwe Methode

De rauwe methode van het prepareren van de placenta is bijna hetzelfde als de Chinese Medicine manier maar wordt niet gestoomd voor het dehydratatie proces. Voor velen is het ook belangrijk om de cruciale enzymen die zich in voedsel bevinden, niet kapot te maken door verhitting en spreekt daarom de rauwe manier meer aan.

Hoe gaat het in z’n werk?
&
Dosering en consumptie

Als de bevalling eenmaal begonnen is stuur je mij even een berichtje zodat ik weet dat ik in de buurt moet blijven om de placenta op te halen. (het ligt er even aan welk dagdeel dat is: bijv. bevallen in de nacht; kom ik de ochtend daarna, bevallen in de middag; dan kom ik diezelfde de avond). Als de placenta geboren is, dan kan je deze in een afsluitbare glazen (dat is het schoonste materiaal, maar kan uiteraard ook plastic) bak bewaard worden in de koelkast. Het is belangrijk dat de placenta binnen 4 uur gekoeld wordt.  Verder kan je de placenta in de koelkast bewaren totdat ik deze bij je kom ophalen.  Dan breng ik binnen ongeveer 24 tot 38 uur de placenta capsules bij je thuis, samen met een afdruk van de placenta en gedroogde navelstreng (en de gedroogde vliezen als je dat eventueel zou willen).

In de eerste paar weken na de geboorte wordt het aangeraden 3x per dag 2 capsules in te nemen na het eten. Je placenta capsules zullen een aparte geur hebben maar moeten niet ranzig ruiken zolang ze verpakt zitten in een amber kleurige pot op kamertemperatuur. Na 8 weken zet je ze in de koelkast en kan je ze eventueel ook invriezen in een afgesloten zakje voor langere houdbaarheid.

Andere placenta diensten

Placenta tinctuur

Placenta tinctuur is een sterke remedie voor emotionele, mentale en psychologische onbalans. Het kan ook gebruikt worden voor PMS en menopauze. Je tinctuur wordt geprepareerd door een rauw stukje placenta voor 6 weken in een glazen pot met alcohol te plaatsen. Dan wordt de placenta eruit gezeefd en wordt het pure placenta extract in een amber pipet flesje gegoten, klaar voor gebruik. Dit is geen remedie die je elke dag kunt gebruiken. Blijft voor erg lange tijd goed als het op een koele, donkere plek bewaard wordt.

Placenta zalf

Placenta zalf is het perfecte medicijn voor luieruitslag of andere irritaties op de huid voor zowel baby als moeder. De zalf helpt om wonden te helen (denk aan keizersnede of een scheur in het pireneum) en kan ook helpen om de vorming van littekenweefsel te verminderen. De zalf is ook te gebruiken bij pijnlijke, droge tepels maar is het belangrijk dat je de zalf eraf haalt als je borstvoeding gaat geven.

Placenta bevat DHEA (een natuurlijke steroïde hormoon) en cortisol, die er voor zorgen dat wonden helen en ontstekingen op de huid voorkomen worden. Deze hormonen worden makkelijk door de huid opgenomen waardoor placenta zalf een effectieve remedie is. De zalf is een natuurlijk en handgemaakt huidproduct.

Placenta smoothie

Rauwe placenta smoothie heeft directe voordelen voor de moeder. De smoothie kan een paar uur na de geboorte bereid worden met biologische bessen, banaan, sap en water. Als je specifiek fruit hebt wat je graag eet, laat dat me dan weten, dan kan ik daar rekening mee houden. Als er verder nog overgebleven placenta is, moet deze binnen 48 uur geconsumeerd worden. Ik kan de placenta smoothie prepareren bij je thuis of in een privé kamer in het ziekenhuis.

Lotus geboorte

Dit is de meest geduldige, spirituele en speciale manier. Bij een lotussgeboorte blijven de baby en de placenta aan elkaar verbonden totdat ze er beide klaar voor zijn om van elkaar los te komen. Dit is puur geduld en bevat  geen een interventie  Het kan 4 tot 8 dagen lang duren voordat de navelstreng ingedroogd is.  Naast dat de Placenta en baby hun hele bestaan fysiek samen in de buik van de moeder tegen elkaar aan hebben geleefd, hebben zij ook een zeer sterke energetische band. Ze zijn innig verbonden met elkaar. Op deze manier krijgt de baby een zo zacht mogelijke transitie in deze wereld.