40 dagen – Postpartum tijd

In vele culturen iets compleet normaals maar in onze cultuur iets waar mensen van op kijken. 40 dagen rust voor moeder en baby na de geboorte. Dit betekent dat zij zoveel mogelijk binnen blijft in haar eigen ruimte en er voor haar (en haar partner) gezorgd wordt door de mensen om hun heen. Vroeger, in community en met onze familie om ons heen was dit een normale zaak maar helaas hebben wij zo een druk en individueel leven dat het bijna onmogelijk lijkt om dit te kunnen doen voor elkaar.

Na de bevalling, wat lichamelijk zeer veer inspanning heeft gekost, is de hoofdfocus voor de moeder om te zorgen voor de baby. De eerste dagen zijn de gouden dagen waar jullie samen in de bubbel zitten en overspoeld en overweldigd worden door onvoorwaardelijke liefde. Deze dagen is de kraamzorg er en heeft zij hopelijk een fijne hulp voor jullie kunnen zijn. Deze tijd kan er emotioneel veel gaande zijn en dat is natuurlijk hartstikke logisch na zo‘n bijzondere levens- veranderende ervaring.

Als later de partner weer aan het werk moet, is de realiteit zo, dat de moeder alleen thuis zit met de baby en kan zij eigenlijk graag wat hulp gebruiken.

De 40 dagen van postpartumtijd de blauwdruk is voor de rest van de jaren van het gezin, dit omdat de moeder zich gesteund voelt in deze nieuwe fase van haar leven en zich fysiek en emotioneel sterker voelt. Zo zal ze zich in de volgende maanden en jaren ook sterker en gebalanceerder voelen door deze eerste tijd van liefde en overgave.

Er wordt ook wel gezegd dat de 40 dagen postpartum te vergelijken zijn met de 40 weken van de zwangerschap. Hoe bijzonder dat we mogen ontvangen en ons overmogen geven aan de zorg van de ander. Voor velen is die makkelijker gezegd dan gedaan; wij geven vaak makkelijker dan we ontvangen. Het is dan ook een gift om jezelf deze zorg te gunnen.

Een cadeau voor jezelf, om jou te eren in je moederschap

Er kunnen al in je zwangerschap pittige (vraag)stukken naar boven komen en kan bijvoorveeld de relatie met je vader of moeder flink naar de oppervlakte komen. Er komen misschien wel angsten of verwachtingen in je op. ‘Ben ik wel klaar om moeder te worden?’, ‘ik hoop dat ik dit aspect van mezelf niet ga doorgeven aan mijn kindje’. Als we een zachte en liefdevolle bedding voor ons kindje willen creeëren dan moeten we dat eerst ook doen voor onszelf. En daar speelt zelfliefde een grote rol in voor ons. Het verzachten en loslaten. Zacht zijn en zorgen voor onszelf, ontvangen. Als gift voor onszelf maar ook zodat we een stevige rots kunnen zijn voor ons kindje en hem/haar dit mee kunnen geven. Deze zelfverzekerdheid in liefde die alleen op zichzelf staat en waar niemand anders voor nodig is.

Als postpartum doula kom ik bij jouw thuis voor sessies van 2,5 uur. We voelen samen in wat op dat moment nodig is en waar je naar verlangt. Dat kan massage zijn, het verwarmen met Moxa, een yoni steam of juist meer zakken in de geboortereis door een luisterend oor te zijn zodat het proces nog verder mag gaan..